Kipstuckjes van De Vegetarische Slager.
Lof en awards overal, een nieuwe fabriek en ondernemerschap-van-het-jaar voor de uitvinder, naar ’t schijnt vond zelfs Adria Ferran (van El Bulli, ooit het beste restaurant in de Michelinwereld) ze even lekker als “de echte”.
Tijd om ze zelf te proberen! Ah ja, tiens.
De eerste keer dat ik ze proefde was redelijk recent, op US Election Night dan nog wel (dan toch nog iets zonder wrange nasmaak).
Gebakken in de pan, samen met een – door uw dienaar gemaakte – chili sin carne, met cheddar, geroosterde paprika’s en zure room in een wrap gedraaid, burritogewijs.
En dat was so damn good. Amai.
Helaas zijn die kipachtige dingen niet zo gigantisch vlot verkrijgbaar in deze streek, dus moest ik wachten tot de lokale AD Delhaize hun stock had aangevuld. Fast forward naar afgelopen week dus.
€4,49 voor 160 gram. Wow. Da’s niet voor elke week, dacht ik… Gelukkig is het soortelijk gewicht van die griezelig echt lijkende reepjes niet-vlees redelijk laag en heb je aan één zo’n verpakking genoeg voor een wokgerecht om twee goeie kommen mee te vullen.
Wok dus, me like.
Even snel wat groentjes meegegraaid, vuur op z’n hoogst, pan erop en gààn!
Het was fijn, heel erg fijn zelfs. Zodanig fijn dat ik prompt een veggie kameraad heb ge-faceboek-messengerd om een keertje naar “Holland” te rijden en een voorraad aan te leggen van al dat lekkers.
Vegetarische Slager en Goodbite, dat zijn onze prooien. Rauw gehackt vooral de mijne dan. Volgende week gaan we op pad, verslag volgt 😉
Ik ga de Kipstuckjes een viereneenhalf scoren, 4.5 yes, enkel omdat ze nog erg prijzig zijn tegenover bijvoorbeeld de Groentenballetjes van Garden Gourmet, of de Braadworscht van Delhaize. Prijs wat droppen? Dikke vijf krijgen!
Zo maakte ik ze vandaag simpel oosters, met rijst.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
2 kommen
|
- 160 gram Kipstuckjes van De Vegetarische Slager
- 250 gram bruine kastanjechampignons
- 1 hele broccoli
- 1 grote ui
- 3 stengels lente-ui (oftewel pijpajuin)
- 1 teentje look (of twee, als je daar zin in hebt)
- 1 stukje verse gember ongeveer evenveel als de look
- 1 vers chilipepertje (of twee, naar smaak)
- 3 el sojasaus
- 1 tl korianderpoeder
- 1 el gedroogde peterselie (of enkele plukken verse)
- zwarte peper van de molen
- zout
- lichte sesamolie
- water
- 1 tl maïzena
- sesamzaadjes (optioneel)
Ingrediënten
|
- Wokken gaat snel, dus zorg dat alles vooraf klaarstaat en zet dan pas je wok op het vuur!
- Snij de Kipstuckjes in wat kleinere reepjes.
- Veeg de champignons schoon en vierendeel ze.
- Verdeel de broccoli in roosjes en snij die dan (overlangs door de steeltjes) in hapklare stukken.
- Schil de ui, look en gember. Snij de ui in fijne halve ringen, de look en gember in dunne schijfjes.
- Snipper het pepertje in ringetjes. Ik heb de zaadjes erin gelaten, 'k heb het graag wat spicy!
- Snij de lente-ui in schuine schijfjes.
- Doe de maïzena in een kommetje met wat water en roer los met een vork.
- Zet de rest van je ingrediënten binnen handbereik.
- Zet je grootste kookvuur op de hoogste stand en warm je wok goed op. Hij mag net beginnen roken zelfs. Doe er dan vier eetlepels sesamolie in. Je ziet de olie rimpelen wanneer die heet is. Klaar? Go!
- Doe de ui in de pan en roer om, 1 minuut.
- Voeg de champignons toe en blijf roeren, na een minuutje gevolgd door de look, gember en chilipeper.
- Doe de Kipstuckjes in de pan en roer ze mee om.
- Zodra de shrooms wat kleur beginnen krijgen (na nog twee minuten of zo) mag je de broccoli in je wok zwieren. Roerbak nog een minuut of drie.
- Kruid al wat met het korianderpoeder, de gedroogde peterselie en enkele draaien van de pepermolen.
- Blus met de sojasaus. Daar mag je ook méér van gebruiken als je dat lekker vind. Doe er een extra "kletsje" water bij en blijf roeren.
- Nu gaan we de vloeistof even binden op z'n chinees: giet het maïzenawater erbij en roer. Je zal zien dat de saus erg snel dikker wordt en aan de gewokte elementen gaat plakken. Doe er extra water bij als je te weinig saus hebt of als ze te sterk indikt.
- Zet je vuur uit, proef en kruid zo nodig af met wat zout.
- Verdeel in twee kommen, bovenop rijst of noedels. Allebei erg lekker.
- Bestrooi met de lente-ui en eventueel sesamzaadjes.
Smakelijk!
G.
0 comments on “Wok met Kipstuckjes”Add yours →