Balletjes voor bij spaghetti, of puree, of rijst, of mosterd, of…
Balletjes met kikkererwten uit blik, in de oven gegaard.
Eentje zonder teveel uitleg, ik schrijf vandaag namelijk ook nog verder aan mijn eerste artikel over restjes. Binnenkort, jaja, keep watching!
Ik ben altijd al fan geweest van gehakt. Balletjes, burgers, bolognesesaus… allemaal met gehakt.
Wat gaat dat geven, nu ik geen vlees meer eet?
Wel, dat was een vraag die me toen wel even bezighield, ja. Gelukkig zijn de alternatieven veel talrijker en gevarieerder dan het origineel! Zonder zelf aan de slag te moeten, heb je al veel keuze in de winkel. Quorn-, soja– en tofuballetjes, kruimgehakt van diezelfde drie én seitan, boomstammetjes, braadworsten, en ga zo maar door.
Eén handen-uit-de-mouwen-stapje verder denken en je vindt rauw vegetarisch gehakt, zoals dat van De Vegetarische Slager, Goodbite of Albert Heijn. Met dat laatste ging ik al enkele keren aan de slag: check mijn Soepballetjes en Vol-au-vent!
Ok, da’s al veel keuze, niet? Toch is dat slechts het topje van de ijsberg. Zelf balletjes maken is namelijk heel makkelijk, zeker als je een keukenrobot hebt die goed kan mixen. Of zelfs niet, want met een stoempstamper of zelfs een stevige vork komt je ook al ver genoeg.
Er zwerven letterlijk honderden recepten voor vegetarische en vegan balletjes, burgers, worsten en aanverwanten rond op het net, en die ga ik allemaal maken!
Euh, nja, toch wel enkele. Je merkt dat op termijn wel op de hoofdpagina.
Voor deze versie pakte ik wat ik al in huis had: een blik kikkererwten. Voor ongeveer al mijn andere recepten gebruik ik eerder de gedroogde, dus was dat blik helemaal vrij om die dag op te maken.
Eigenlijk wou ik het balletjesrecept van TheVegan8 maken, maar merkte ’s avonds pas dat ik geen pot salsa in huis had. Oeps! Dan maar beholpen met extra ketchup en een lepel pindakaas. En een kneep hot sauce en een handvol kruiden, natuurlijk.
Sinds enige tijd heb ik ook een ander magisch ingrediënt in de kast staan: liquid smoke.
Da’s niet zo makkelijk te vinden, ik haalde de mijne bij Shavt, dé Vegan shop in Leuven. ’t is ook best prijzig aan acht euries, maar zo’n flesje gaat erg lang mee. Het geeft een enorm diepe rokerige, barbecue-achtige toets toe aan alles waarin je het gebruikt. Handig voor marinades en sauzen, en veggie gehaktmixen natuurlijk. Het is optioneel hier, maar erg fijn om te hebben!
In plaat van broodkruim of havervlokken, gebruiken ze bij TheVegan8 iets anders in hun recept: couscous! Dat leek me een goed idee, omdat dat minder droog is en een leuke textuur toevoegt.
Even vooraf laten wellen in een kom met een gelijke hoeveelheid kokend water, wat helemaal wordt opgeslorpt door die graankorreltjes, dan vermengen met de rest.
Goed kneden, even een half uurtje in de koelkast zetten, zo stijft die mix een beetje op en kan je makkelijker balletjes vormen. Dat ging erg vlot, zonder fragiel te zijn (niet zoals bij falafels, bijvoorbeeld).
Dit zijn ovenballetjes die toch wel enige tijd nodig hebben om helemaal gaar te worden. Een kwartier op 190°C, omdraaien en dan opnieuw een kwartier bakken. Omwille van die langere gaartijd ben ik niet zo zeker of ze ook in de pan zouden werken. Volgende keer hou ik er enkele apart om dat te testen!
Ik heb het graag wat steviger, dus liet ik ze enkele minuten langer in de oven, zodat dat korstje wat meer beet kreeg.
Uiteindelijk hielden ze het midden tussen balletjes en falafel. Geweldig rijk aan smaak, crunchy vanbuiten en zacht vanbinnen. Ze vallen ook niet uit elkaar wanneer je ze op je vork prikt, handig! Eéntje liet ik na het bakken even meesudderen in een pan tomatensaus, maar dan werd ie wel snel zacht en broos. Apart houden tot je ze opdient dus!
Tomatensaus, zei ik, jawel. ‘k had daar namelijk zin in, en de prinsessenboontjes waren in promo, dus maakte ik deze boontjes met tomatensaus om met deze lekkere balletjes te smullen. Bijgerechten krijgen vanaf nu trouwens ook telkens een eigen receptpagina, jeej! Hop, op mijn bord, met een simpele witte puree, zalig!
Gelukkig hield ik genoeg mix opzij om de dag erna burgertjes mee te testen, anders had ik erg snel niks meer over gehad; Too tasty!
.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.
Porties |
25 balletjes
|
- 1 blik kikkererwten
- 1/2 ui
- 1 teentje look
- 60 gram droge couscous
- 80 ml kokend water (ik nam er uit de waterkoker)
- 4 el ketchup
- 2 el pindakaas
- 2-4 el bloem (ik gebruikte rijstbloem)
- 1 tl liquid smoke (optioneel)
- 1 el gedroogde peterselie
- 1 el gedroogde oregano
- 2 tl gedroogde basilicum
- 2 tl zacht paprikapoeder (of gerookt, als je geen liquid smoke hebt)
- 1 tl grof gemalen zwarte peper
- 1/2 tl zout
Ingrediënten
|
- Neem een mengkom en doe er de couscous in. Giet er het kokende water op en laat staan. Al het water zal worden opgeslorpt door de couscous.
- Giet het blik kikkererwten uit in een zeef of vergiet. (Bewaar het vocht in een kommetje, daar kan je nog vanalles mee, Google maar even "Aquafaba") Spoel de kikkererwten af en droog ze met keukenpapier.
- Schil de ui en look en snij ze in grove stukken.
- Neem je keukenrobot en doe er de kikkererwten, ui en look in. Mix of puls tot ze vermalen zijn, maar niet zo lang dat het een plat mengsel wordt! Stukjes zijn nodig voor de textuur in onze balletjes.
- Doe er de ketchup, pindakaas en de kruiden bij, mix nog even kort om alles te vermengen.
- Stort je mixerkom uit in de mengkom met de couscous, voeg een eetlepel bloem toe en meng door elkaar met je hand. Voel of het mengsel goed bindt tot balletjes. Zo niet kan je extra bloem toevoegen.
- Vorm nu balletjes met je handen. Ik maakte er van ongeveer drie centimeter, dan haal je er ongeveer vijfentwintig uit deze mix. Grotere balletjes rollen mag natuurlijk ook.
- Leg de balletjes op een ovenschaal met bakpapier. Ze hebben geen vetstof nodig.
- Bak de balletjes in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius. Na een kwartier draai je ze voorzichtig om, met een lepel of met je handen (voorzichtig!), en bak ze dan nog een kwartier langer.
- Haal ze uit de oven en laat ze enkele minuten rusten, zo wordt het korstje wat droger en krokanter.
- Klaar!
Dien op met al waar je op dat moment zin in hebt! Rijst met currysaus, spaghetti met tomatensaus, of met puree en groentengravy, de mogelijkheden zijn eindeloos 😉
Smakelijk!
G.
0 comments on “Veggieballetjes van kikkererwten”Add yours →