Vegan Stoverij
Porties Prep Tijd
3-4porties 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2,5uur 2uur
Porties Prep Tijd
3-4porties 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2,5uur 2uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de ui en wortel, snij ze in kleine blokjes. Hou even apart.
  2. Spoel de kipstuckjes even af in een zeef of vergiet onder stromend water, laat even uitlekken en snij de stukjes dan op je gewenste grootte. De snijwijze beïnvloedt de gaartijd niet, dus je bent helemaal vrij in je keuze.
  3. Neem een pot met dikke bodem, zet die op een middelmatig vuurtje en verhit er één eetlepel sojaboter in.
  4. Voeg de ui en wortel toe, met een snuifje peper en zout, en laat rustig even bakken. Ze mogen wat kleuren, maar roer best af en toe.
  5. Zet een pan met anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur en verhit er de andere eetlepel vetstof in.
  6. Voeg de kipstuckjes toe met een beetje zout en peper en bak ze bruin.
  7. Bestrooi de kipstuckjes met de bloem en bak even, al roerend, tot de bloem niet meer rauw ruikt.
  8. Kieper de kipstuckjes bij in de pot met ui en wortel en roer even door elkaar.
  9. Giet de inhoud van de twee flesjes bier erbij en roer ook weer even. Als het bier de andere ingrediënten niet helemaal bedekt, giet je er een beetje water extra bij.
  10. Voeg tijm, laurier, bouillonpoeder en siroop toe en roer even.
  11. Besmeer je snee brood met de scherpe mosterd. Die mag je, mosterdkant naar beneden, op je stoverij leggen zodra die is beginnen pruttelen.
  12. Draai het vuur heel erg laag, verplaats desnoods je pot naar je allerkleinste vuurtje en zet het deksel erop.
  13. Laat de stoverij een tweetal uur heel zachtjes stoven, langer kan absoluut geen kwaad. Roer af en toe om te vermijden dat de bodem gaat plakken en voeg wat extra water toe als je merkt dat de saus de snel dik aan het worden is. Dit hangt erg af van de kracht van je vuur, dus da’s sowieso iets waar je op moet letten.
  14. Als alternatief kan je de (ovenvaste) pot ook in de oven zetten, op 160 graden, voor een uur of drie.
  15. Kijk na de gaartijd even of de stuckjes goed mals zijn en makkelijk uit elkaar kunnen getrokken worden. Zet daarna het vuur af en vis de takjes tijm en de laurierblaadjes eruit. Kruid desgewenst af met zout en peper.
  16. Schep je vegan stoverij op met frieten, die er een klod eiloze mayo bij en smul!
Notities

Als je het geduld hebt, of als je goed kan plannen, eet je stoverij beter een dag nadat je hem hebt bereid, zodat de smaken een nacht kunnen intrekken. Nóg lekkerder!