Vlaamse stoofkarbonaden, maar dan zonder.
Vleesloos stoofvlees? Stoverij! Dat is ‘em.
Toegegeven, er zijn makkelijk meerdere recepten voor deze heerlijk verveganiseerde, klassieke lekkernij te vinden. Toch zou de VeGuru de VeGuru niet zijn, als ie er z’n eigen draai niet aan wou geven, mét een rits foto’s erbij! Bij deze.
Vleesloos stoofvlees? Huh?
Als vervanger voor de klassieke blokjes rund, de karbonaden, testte ik alternatieven zoals seitan, jackfruit en voorverpakte stukjes. Niet tegelijkertijd, want teveel nomz én mijn diepvriezers zitten tjokvol, maar telkens een dag vóór frietjesvrijdag.
Praktisch, ja, dat ben ik wel. Ongeveer. Ok, ik wou vaker stoverij eten, ja!
Soit, ik vind de Kipstuckjes van De Vegetarische Slager de beste om in deze klassieker te gebruiken. En nee, na het stoven smaken ze absoluut niet meer naar kip!
Ik sneed ze in iets kleinere stukken, zuiver uit persoonlijke voorkeur.
Daarnaast snipperde ik de gebruikelijke ajuin erbij, plus wortelen, ook in kleine blokjes. Die smelten helemaal weg in de saus, maar geven er een erg lekkere zoete en volle achtergrond aan.
Bakken
In een goeie klont sojaboter, kleurde ik de ui en wortelen aan met een beetje peper en zout. Doe dat op laag vuur én lang genoeg om de groentjes al best zacht en wat donkerder te krijgen.
De kipstuckjes bakte ik apart, in een pan op hoger vuur.
Zodra die een kleurtje hadden, voegde ik wat bloem toe. Die dient om je saus langzaam te binden, dus erg veel heb je er niet van nodig.
Toen de bloem een beetje mee gebakken was, kieperde ik de stuckjes mee in de pot.
TIP: Hoe steviger die pot is, met een dikke bodem, hoe beter die geschikt is voor het langere stoofwerk. De hitte blijft zo egaal verdeeld en gaat minder fluctueren als je bijvoorbeeld op een oude stijl van elektrisch fornuis werkt.
Blussen
Next step: bevochtigen!
Met wat? Met bier! Belgisch Bier! What else?
Aanschouw:
Na jarenlange toewijding, veel bloed, zweet, tranen, honger en een beetje dorst, ligt mijn voorkeur voor het ideale stoverijbier bij een Trappist: de Westmalle Dubbel. Voor mij heeft die de ideale mix van aardsheid, zoete, volle smaak en sterkte.
Ook belangrijk: volgens wijn- en bierdatabank Barnivore is ie helemaal vegan, jawel.
Gieten die handel!
Per doosje kipstuckjes (160g) gebruikte ik één flesje bier. Hier dus twee, omdat ik een 350 gram ervan uit mijn diepgevroren grootverpakkingsdoos grabbelde. Die kan je trouwens ook bestellen in hun webshop, waar je dan de verpakking van 1,75 kilo kan selecteren.
Ik gebruik dat namelijk nogal vaak. Misschien weten jullie dat al. ’t Valt soms nogal op, vermoed ik.
Als je merkt dat, op dit punt, je bier de rest van de ingrediënten niet helemaal bedekt, vul je een beetje water bij.
Smaken
De volgende smaakmakers voegde ik ook nog bij mijn gerechtje, alvorens ‘m in stoofmodus te zetten.
Verse tijm en enkele blaadjes droge laurier, heel traditioneel.
Een koffielepeltje groentenbouillonpoeder, om de basis wat uit te vullen.
Siroop! Traditie spreekt van Luikse stroop, maar die had ik niet. Agavesiroop wél, dus ging daar een eetlepel van bij.
De snee bruin brood met scherpe mosterd, natuurlijk! Smaak en binding, geweldig.
Plop! Besmeerde zijde omlaag. Like this:
Stoven
Alles zat nu in mijn pot, in spannende afwachting naar rust en warmte, dus gaf ik dat graag. Deksel erop, je allerkleinste vuurtje, heel af en toe roeren tegen het mogelijke plakken aan de bodem, en geduld. Een uurtje of twee, maar dat mag ook drie zijn als je dat beter uitkomt. De mijne liet ik een dikke twee uur zachtjes pruttelen.
Om helemaal “fire and forget” te werken, kan je je – vuurvaste – pot met deksel ook in de oven zetten. 160 graden, uurtje of drie. Makkelijk.
Na die tijd was mijn saus ingedikt, vroeg ik me af waar die wortelen en dat brood naartoe waren en was de textuur van die kipstuckjes helemaal veranderd in iets wat wel heel erg op stoofvlees leek!
Jep. Echt gek!
Frietjes!
Ja, frietjes. Heeft niet meteen meer verklaring nodig, me dunkt. De mijne haal ik meestal bij De Snor in Niel, waar ze lekker veggievriendelijk in olie gebakken worden én ze erg lekker zijn! Lofzang? Tuurlijk! Ik word nochtans niet gesponsord.
Dit was, is én wordt nog vaker het resultaat:
Zoom!
Jep.
Jouw beurt!
.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 2,5 uur |
Passieve Tijd | 2 uur |
Porties |
3-4 porties
|
- 320 gram Kipstuckjes van De Vegetarische Slager Oftewel twee kleine pakjes
- 2 flesjes Westmalle Dubbel
- 1 grote ui of twee kleintjes
- 1 grote wortel of twee kleintjes
- 1 sneetje bruin brood
- 1 tl scherpe mosterd
- 3 takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 tl groentenbouillonpoeder
- 1 el agavesiroop of andere, zoals Luikse of ahorn
- 1 el bloem
- 2 el sojaboter
- zout
- zwarte peper van de molen
- water indien nodig
Ingrediënten
|
- Schil de ui en wortel, snij ze in kleine blokjes. Hou even apart.
- Spoel de kipstuckjes even af in een zeef of vergiet onder stromend water, laat even uitlekken en snij de stukjes dan op je gewenste grootte. De snijwijze beïnvloedt de gaartijd niet, dus je bent helemaal vrij in je keuze.
- Neem een pot met dikke bodem, zet die op een middelmatig vuurtje en verhit er één eetlepel sojaboter in.
- Voeg de ui en wortel toe, met een snuifje peper en zout, en laat rustig even bakken. Ze mogen wat kleuren, maar roer best af en toe.
- Zet een pan met anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur en verhit er de andere eetlepel vetstof in.
- Voeg de kipstuckjes toe met een beetje zout en peper en bak ze bruin.
- Bestrooi de kipstuckjes met de bloem en bak even, al roerend, tot de bloem niet meer rauw ruikt.
- Kieper de kipstuckjes bij in de pot met ui en wortel en roer even door elkaar.
- Giet de inhoud van de twee flesjes bier erbij en roer ook weer even. Als het bier de andere ingrediënten niet helemaal bedekt, giet je er een beetje water extra bij.
- Voeg tijm, laurier, bouillonpoeder en siroop toe en roer even.
- Besmeer je snee brood met de scherpe mosterd. Die mag je, mosterdkant naar beneden, op je stoverij leggen zodra die is beginnen pruttelen.
- Draai het vuur heel erg laag, verplaats desnoods je pot naar je allerkleinste vuurtje en zet het deksel erop.
- Laat de stoverij een tweetal uur heel zachtjes stoven, langer kan absoluut geen kwaad. Roer af en toe om te vermijden dat de bodem gaat plakken en voeg wat extra water toe als je merkt dat de saus de snel dik aan het worden is. Dit hangt erg af van de kracht van je vuur, dus da's sowieso iets waar je op moet letten.
- Als alternatief kan je de (ovenvaste) pot ook in de oven zetten, op 160 graden, voor een uur of drie.
- Kijk na de gaartijd even of de stuckjes goed mals zijn en makkelijk uit elkaar kunnen getrokken worden. Zet daarna het vuur af en vis de takjes tijm en de laurierblaadjes eruit. Kruid desgewenst af met zout en peper.
- Schep je vegan stoverij op met frieten, die er een klod eiloze mayo bij en smul!
Als je het geduld hebt, of als je goed kan plannen, eet je stoverij beter een dag nadat je hem hebt bereid, zodat de smaken een nacht kunnen intrekken. Nóg lekkerder!
Graag gedaan.
Smakelijk!
G
Wauw, dit ga ik zeker bereiden. Ik mis absoluut de heerlijke smaak van stoofvlees sinds ik vegan ben gegaan.
ik verheug mer erop.
Thanx!
Niet lekker helaas!
De samenstelling van de Vegetarische Slager kipstuckjes verandert nogal eens en ik denk dat door de wijziging(en) sinds dit recept is geschreven het recept niet meer goed werkt. Heb deze stoverij van de week gemaakt en het gerecht werd helaas niet zoals je omschrijft en op de fotos te zien is. De textuur verandert totaal niet. Het gerecht was ook behoorlijk bitter. Jammer.
Hoi!
Jammer dat je niet het gewenste resultaat bekwam.
We maken onze stoverij al sinds 2018 commerciëel, zonder bijsturing nodig te hebben gehad aan het recept. Dit recept werd daarnaast door De vegetarische Slager zelf uitgetest, sindsdien posten zij het zelf enkele keren per jaar op hun eigen sociale kanalen. We maken het vaak met gelijkaardige stuckjes van andere merken (Greenway, Metro), wat net zo goed werkt. We kennen verschillende mensen die tot op vandaag bijna wekelijks een pot stoverij koken, telkens zonder de problemen die jij ondervond.
Na even meedenken met jouw ervaring, lijkens ons jouw mankementen aan het resultaat meestal te gebeuren door een te korte garing. Het bruine bier dat we gebruiken heeft betrekkelijk lang nodig om zijn bitterheid te verliezen. Een langere garing in een stabiele oven kan mogelijk een oplossing zijn voor jou, en we hopen dat je het nog een keer wilt proberen!