Verwarm je oven voor op 200 graden en zet alvast een ruime ovenschaal klaar.
Halveer de paprika’s en verwijder zaadlijsten en het steeltje. Leg op de ovenplaat met de snijkant naar beneden.
Schil de rode uien, snij in kwartjes en leg tussen de paprika’s.
Strooi de teentjes look, ongeschild, mee op de ovenschaal.
Bedruppel met olijfolie en zet in de oven. Het duurt 30 tot 45 minuten tot de groenten gaar zijn, het vel van de paprika’s zwartgeblakerd is en de teentjes look zacht zijn. Kijk even na na een half uurtje.
Haal de schaal uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen, zodat je je vingers zometeen niet gaat verbranden.
Verwijder, met je handen, de schil van de paprika’s. Knijp ook de teentjes look uit hun schil.
Doe de groenten in de beker van je blender of sterke keukenmachine, voeg de sojaroom toe, samen met wat peper, zout en paprikapoeder.
Blend of mix tot de saus helemaal smeuïg is. Dat gaat makkelijk dankzij de zacht geworden groenten.
Deze saus is nu klaar. Bewaar hem in de koelkast tot vijf dagen, vries hem in, of gebruik hem meteen.
Pasta Papriko
Zet een grote pot met water op het vuur en breng die aan de kook.
Schep er een flinke hoeveelheid zout in, gevolgd door je favoriete pasta.
Zet ondertussen een grote koekenpan op een ander, middelmatig vuurtje. Doe er twee eetlepels olijfolie in, 1 of 2 teentjes fijngesnipperde look, en een snuif chilivlokken. Deze dingen zijn optioneel, maar ik heb ze er heel graag bij!
Zodra de look lichtjes begint te kleuren, mag de paprikasaus erbij, samen met de verse peterselie en eventueel de oregano. Zet het vuur wat lager en laat het geheel rustigaan goed warm worden. Roer af en toe. Schep er pastawater bij indien ie te snel indikt. Proef ook nog een keer en kruid desgewenst bij met zout, peper en/of paprikapoeder.
Zodra je pasta bijna al dente is, 1 tot 2 minuten minder dan de tijd op de verpakking, schep je ‘m rechtstreeks over van je kookpot naar je koekenpan. Schep ook een pollepel kookwater mee over, om je saus mooi los te houden.
Zet het vuur onder de koekenpan hoog en roer goed. Blijf roeren tot de saus mooi bindt aan de pasta. Dit duurt nog 2 tot 3 minuten. Schep regelmatig wat pastawater bij om je saus mooi lopend te houden, maar toch gebonden. Hij mag zeker niet te dik worden!
Dien meteen op, bestrooi met nog wat extra verse peterselie, draai er zwarte peper over en bedruppel met wat koude olijfolie van goede kwaliteit.