Tomatensoep, maar dan lekkerder.
Yes, eindelijk verse tomaten met wat smaak!
Akkoord, ’t is nog vroeg in het seizoen en ze zijn nog lang niet zo goed als in pakweg augustus, maar daar gaan we een mouw aan passen straks.
Voor sauzen zijn ze nog wat slapjes, om rauw te gebruiken nog niet helemaal zomers genoeg, en eigenlijk ook te waterig voor soep (lekker tegenstrijdig, ik weet het). Hoe krijg je dan toch wél veel smaak in zo’n ultra verse tomatensoep?
Simpel: de oven in!
Niet de soep, nee… de groenten.
Extra zoetheid, een beetje grillsmaak, meer intensiteit, maar toch nog lekker zacht ook. Geweldig!
Roosteren
Laat je oven voorverwarmen op 200 graden. Goed op tijd doen, zodat ie mooi op temperatuur raakt. Dan kuis je de groentjes – tomaten, ui, wortelen – en leg je ze op de bakplaat. Strooi er vier of vijf teentjes look over, in hun schil, niet gepeld dus!
Waaat? Zoveel look?
Geen paniek, die wordt megazoet en -zacht, geen scherpe kantjes. Geloof me maar!
Overgieten met wat olijfolie, wat zout en zwarte peper, dan recht die oven in ermee. Roeren is niet nodig, lees een boekje ondertussen!
Na een goeie drie kwartier krijg je dit lekkers:
Koken
Breng alles over naar je kookpot en zet die op een vuurtje. De groentjes zijn nu wel gaar en mmmlekker, maar nog niet zacht genoeg om te mixen. Oh, ja: vis de look er eerst tussenuit, die moet je uitknijpen over de pot. Hun gebakken pelletjes wil je echt niet in je soep hebben!
Er moet ook nog een bindingsmiddel bij, om voor fluwelen soep te zorgen. Ik gebruik daar gewoon een dikke patat voor (niet gestolen, nee, zelf gehaald). Bevochtigen met groentebouillon en dan nog een half uurtje laten pruttelen.
Ik gebruik meestal los bouillonpoeder, maar ik had nog restjes classic groenteblokjes van Knorr. Best lekker, én die hebben meteen ook een V-logo.
Mixen
Zodra alles helemaal zacht is (check met een stukje wortel, da’s de hardste groente hier), mag de pot van het vuur. Doe er nu een handvol verse basilicumblaadjes bij. Ik heb in mijn vierkante meter kruiden ook verse oregano, waarvan ik natuurlijk ook een takje gebruik!
Mixer erin, of in de mixer, hang af van je keukenmateriaal, en draaien maar.
Dit duurt wel even, ik was toch wel bijna tien minuten bezig daarmee. Je kan ‘m ook minder lang mixen, maar ik heb deze soep graag erg fijn en glad. Het zetmeel in de aardappel wordt zo ook goed geactiveerd, zodat je soep mooi fluweel gebonden wordt. Even volhouden dus!
Daarna mag de ketel voor vijf minuutjes terug het vuur op, om de lucht die je er net hebt ingemixt er weer te laten uitborrelen. Dit is ook het goeie moment om te proeven en je soep op smaak te brengen met versgemalen zwarte peper en eventueel wat zout.
Dit is een zachte, maar best dikke soep. Maak ‘m vooral niet te waterig, want dan wordt ie snel flets en smaakt ie ook niet geroosterd meer.
Klaar!
Zo, dat is ‘m!
Geen room nodig, geen peterselie of paprikapoeder, vooral geen suiker of andere zoetstof. Het roosteren heeft de natuurlijke suikers vrijgemaakt en voor een heerlijk diepe smaak gezorgd. Toch wel wat anders dan een “normale” tomatensoep. Niet té intens of “ruig”, nee, gewoon heel erg lekkere tomatensoep, da’s al!
Opdienen
Na dat goeie weer van een week geleden, had ik nog een beetje verse bruidenboter over.
Erg makkelijk te maken: sojaboter met een pak verse tuinkruiden erin (dille, peterselie, dragon, oregano, basilicum) zwarte peper, beetje fleur de sel, en look, natuurlijk.
Even enkele dikke sneden brood geroosterd en besmeerd, zalig!
Neem een mooie kom en schep je ietwat afgekoelde soep erin. Ietwat afgekoeld? Jawel, laat die pot een half uurtje van het vuur staan, zo verbrand je je tong niet én komt die lichte grillsmaak er mooi door.
Garneer met wat verse basilicumblaadjes, eventueel verse oregano, wat zwarte peper en een streepje lekkere, goede olijfolie.
Hmmmmm!
Ok, nog ééntje, omdat ie fotogeniek is…
Yes!
.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Passieve Tijd | 45-60 minuten |
Porties |
4 kommen
|
- 5 verse, rijpe tomaten
- 2 dikke wortelen
- 2 kleine uien
- 4-5 teentjes look
- 1 grote aardappel
- 1,25 liter groentenbouillon (verse, of blokjes/poeder opgelost in water)
- 1 handvol verse basilicum
- 1-2 takjes verse oregano (optioneel, gebruik een snuifje gedroogde als je geen verse hebt)
- olijfolie
- zwarte peper van de molen
- zout van goede kwaliteit
Ingrediënten
|
- Zet je oven aan op 200 graden, ruim vooraf, zodat ie mooi op temperatuur is voor je groenten.
- Schil de wortelen en de ui, hak in grove stukken. Schil ook je aardappel, maar hou die nog even opzij.
- Halveer de tomaten en verwijder de groene kroontjes.
- Schik alle groenten, minus de aardappel, op een grote ovenschaal, bestrooi met zwarte peper en wat zout en giet er olijfolie over tot de groentjes licht bedekt zijn.
- Schuif die plaat de oven in en laat 'm met rust. Je hoeft niet tussendoor te roeren of om te draaien. Bak tot de wortelen en ui hier en daar wat zwarte roosterplekje krijgen. Drie kwartier tot een uur, zoiets.
- Zodra de groenten goed zijn, pluk je de teentjes look er tussenuit. Hou die even opzij.
- Neem er een kookpot met een inhoud van een drietal liter bij en schep de groenten ernaar over. Zet op een middelhoog vuur. Knijp de teentjes look helemaal uit over de pot.
- Roer even om en bevochtig met de bouillon. Snij de aardappel in blokjes en doe die er ook bij. Laat aan de kook komen en zet het vuur dan wat zachter.
- Laat een half uur pruttelen, tot alle groenten door en door zacht zijn. Test dit met een stukje wortel, da's namelijk de hardste groente in dit recept.
- Haal je pot van het vuur en voeg de verse basilicum toe. Hou enkele blaadjes opzij voor de garnituur later. Je oregano (vers of gedroogd) mag er ook mee in.
- Mix de soep erg goed fijn. Dit duurt makkelijk tien minuten met een staafmixer, maar het resultaat is dat waard. In een sterke blender gaat dat sneller.
- Zet de gemixte soep opnieuw op het vuur, draai dat wat hoger en pruttel de lucht er vijf minuutjes uit.
- Proef en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout van goede kwaliteit.
- Laat je pot een half uurtje van het vuur af staan. Een klein beetje afgekoeld (warm tegenover gloeiend heet) komen de smaken veel beter tot hun recht.
- Dien op in een mooie kom of bord, bestrooi met enkele blaadjes basilicum, wat zwarte peper en een scheutje goede olijfolie. Je kan eventueel een beetje room gebruiken, maar ik vind 'm dan té rijk worden. 't is goed zo!
Smakelijk!
G.
0 comments on “Soep met geroosterde tomaten”Add yours →