Vegan Colcannon

Vegan Colcannon

Happy Saint Patrick’s day 2017!

Ierland!

Google dat en je wordt overladen met zonovergoten, idyllische natuurbeelden, driekleurige vlaggen en gouddragende kabouters. Nu, in één va de natste landen van Europa hebben die fotografen schijnbaar allemaal ongelofelijk veel geluk gehad, en die kabouters zijn niet écht, helaas. Enkel de mensen van het kleine, maar erg fijne National Leprechaun Museum in Dublin willen dat niet luidop hebben gezegd.

Ierland is echter ook een land van patatten. Na een stevige zeereis landden zestiende-eeuwse Spaanse vissers er om hun vers gevangen vis te drogen en hun makkelijk te vervoeren mondvoorraad aan aardappelen te verorberen. De slimme Ieren vonden dat best tof en startten al gauw ’s lands obsessie met de eenvoudige patat.

Colcannon

Net als aardappelen doen verschillende soorten kool het ook erg goed in dat getemperde, vochtige klimaat, dus duurde het niet lang of er was een huwelijk ontstaan tussen die twee. Stoemp met kolen, zouden wij zeggen. Dat klopt, maar geef toe dat Colcannon beter klinkt!

Naargelang regio, stad of dorp is er verschil in welke koolsoort nu juist dient te worden gebruikt. Vaakst voorkomend is boerenkool, oftewel krulkool, curly kale of gewoon kale. Daarnaast vind je ook versies met witte kool, groene kool of savooi. Die laatste is mijn keuze van de week (jeej!), omdat die toevallig in promo stond. Ahja.

Bijgerecht?

In een ouderwetse, vleesgebaseerde opvoeding is stoemp meestal niet dé centrale gast op tafel. Jammer, want je kan er enorm veel variatie in steken en er een volwaardige maaltijd van maken. Natuurlijk is het geweldig om stoemp te combineren met een worst of burger, (allebei vegetarisch te verkrijgen) of met spekjes erin (die ook, ja). In mijn optiek is de stoemp echter de basis, en de worst het bijgerecht. Maar ja, wie ben ik… Beslis vooral zelf!

Bon, patatten!

Aardappelen schillen en koken kan iedereen, ongeveer toch, niet? Het fijne aan de meeste stoempgerechten is dat je groenten meestal perfect gaar raken tijdens het koken van je patat. Vanaf koud water opgezet dan wel. Doen, dus! Grote pot, patatjes erin, onder koud water zetten, zout erbij en op het vuur ermee.

Ondertussen sneed ik de savooikool, een halve in dit geval, in dunne reepjes. Haal er ook de harde stukken en nerven uit, anders raken die niet op tijd gaar.

In een tweede kookpot (even groot, toevallig) kookte ik ‘m vijf minuutjes in water, zodat de reepjes al niet meer rauw waren.

Even snel afgieten en de pot een halve minuut of zo laten drogen op het vuur. Dan smolt ik sojaboter (we maken het namelijk veganistisch vandaag) en stoofde ik de kool aan, alvast gekruid met peper, zout en nootmuskaat. Kolen (en spinazie) houden van nootmuskaat. Ik toevallig ook, jeej!

Hoe lang je deze groente laat garen hangt een beetje af van je persoonlijk voorkeur. Ikzelf heb ‘m graag goed gaar, maar niet compleet plat. handig, want mijn patatten waren net op dat punt ook klaar om af te gieten.

Even laten opstomen, beetje opschudden en van het vuur halen. Net voordat ik er puree van maakte, deed ik een brikje sojaroom bij de kolen. Zo warmt die vloeistof mee op en gaat je stoemp straks niet snel afkoelen.

Aan de slag met de stamper! Doe dat manueel, niet met of in één of ander machien. Als je patatten goed gaar zijn, én je er al een klont sojaboter bij doet vóór het stampen, zal je echt geen brokjes krijgen, hoor. Stevig stoempen is wel de boodschap, leef je maar uit!

Zodra die aardappelen goed geprakt waren, schepte ik ze over naar de pot met kool. Doe dat niet andersom, want dan ga je onvermijdelijk wat van dat lekkers achterlaten in die bijna-maar-toch-net-niet lege kookpot.

Goed door elkaar mengen, eventueel de dikte aanpassen met wat extra sojaroom of -melk, proeven en afkruiden. Ik deed er enkel extra zout en nootmuskaat bij, niks anders!

Voor een échte colcannon doe je er op dit punt nog een flink handvol fijngesneden lente-ui bij. Ik had er geen (lege vakken bij twee verschillende winkels, raar), maar heb het wel in het recept onderaan vermeld.

Klaar! Opscheppen! Letterlijk én figuurlijk!

Dat opdienen kan trouwens slechts op één manier gebeuren: met gesmolten boter, vulkaansgewijs, in zo’n putje er middenin. Zonder dat is het geen colcannon, nee nee, echt niet. Traditie is traditie!

Zo! Ierse nomz op een Ierse dag. Vullend, verwarmend, lekker, zalig.

En, ja, natuurlijk mag je daar je favoriete vegan worst of burger bij eten. Ik zal niet boos zijn. Beloofd!

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Vegan Colcannon
Porties
2 personen
Ingrediënten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Vul een kookpot met water en zet die op een hoog vuur. De pot moet even groot of groter zijn dan je aardappelpot, omdat het hele gerecht er straks in moet passen. Ongeveer 3 liter inhoud volstaat meestal.
  2. Spoel de stengels lente-ui even af, verwijder het wortelstukje en snij ze erg fijn. Hou even opzij.
  3. Schil de aardappelen, snij ze in stukken van 3 à 4 centimeter, spoel ze af en doe ze in een tweede kookpot. Zet de aardappelen net onder koud water met een snuif zout en zet het geheel op een middelhoog vuur.
  4. Neem de halve kool en verwijder eventuele slechte bladeren. Verwijder de harde kern en eventuele harde nerven met een groot scherp mes. Snij dan de kool in fijne reepjes.
  5. Spoel de koolreepjes even af en doe ze in de pot met kokend water. Voeg géén zout toe, anders duurt het langer om de kool mals te garen!
  6. Kook de koolreepjes een vijftal minuten en giet ze dan af in een vergiet.
  7. Als je aardappelen ondertussen beginnen te koken, mag dat vuurtje wat lager gedraaid worden. Zo kunnen ze rustig zacht worden.
  8. Smelt een eetlepel sojaboter in de pot van de kolen. Zodra die gesmolten is, mag de kool erbij. Kruid alvast met zout, peper en wat nootmuskaat.
  9. Stoof de kool rustig aan, net zolang totdat je aardappelen gaar zijn. Roer regelmatig om.
  10. Je aardappelen moeten echt goed gaar zijn, zodat je geen brokjes in je puree gaat hebben. Patatjes zacht? Giet het water er dan af en laat ze een minuutje droogstomen op het vuur.
  11. Draai dan uit en zet je pot op een niet-gladde ondergrond. Ik gebruik meestal een kurken onderzetter. Doe er meteen ook drie eetlepels sojaboter bij.
  12. Giet de sojaroom nu bij in de pot met de koolreepjes en roer om. Zo warmt je room mee op en gaat ie je stamppot niet afkoelen straks. De gesnipperde lente-ui mag er nu ook al bij.
  13. Neem een stevige stamper en prak de aardappelen goed tot puree. Door de boter en de zachtheid van de patatjes ga je geen korrelige puree krijgen, maar mooie fijne stoemp.
  14. Zet het vuur onder de kolen nu uit en schep de gestampte aardappelen er bij in. Meng goed en voeg eventueel wat extra sojaroom toe als de stoemp nog te dik zou zijn.
  15. Proef en kruid verder af naar smaak. Ik doe er op dat punt meestal nog wat extra zout en nootmuskaat bij.
  16. Colcannon kan je niet opdienen zonder een vijvertje gesmolten boter in het midden. Schep dus je porties op mooie borden en zorg dat je er een putje in maakt. Smelt de resterende sojaboter even in de microgolfoven (20 seconden in een kommetje) en giet die in je vulkaankratertjes.
  17. Bestrooi met een beetje peterselie en een draai aan de pepermolen. Klaar!

Smakelijk!
G.

0 comments on “Vegan ColcannonAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.